Translate

vrijdag 31 mei 2013

HOE GEEF JE EEN PASPOP EEN ANTIEKLOOK?Hallo mensen,

zoals beloofd in de vorige post.... een beschrijving hoe je een bestaand paspopje "antiek" kan laten lijken.
De voorbeelden die ik laat zien... zijn kleine kinder-paspopjes.
Deze heb ik eens per toeval kunnen aanschaffen, helaas zijn ze niet zo vaak te koop. Maar kijk eens op marktplaats e.d.
Tegenwoordig verkopen grotere warenhuizen zoals: Xenos, Blogger e.d. ook bepaalde paspoppen, vooral in damesmaat.
Ze zien er op zich al leuk uit, maar heb je een brocante inrichting dan wil je de paspop er ook zo uit laten zien, zelfs een beetje antiek.

Dat kun je gemakkelijk zelf doen, ik heb hier als voorbeeld kleine paspopjes maar de bewerking kun je net zo goed op een grote dames-paspop doen.

je hebt nodig:

een paspop
een primer..b,v, Gesso of een stofverharder: Pretex of Politex
een kwast
verf in de gewenste kleur
patina (oud bruin) (in beide gevallen)
oude spijkers (in geval van voorbeeld 2)\
eventueel restje krijtverf of kalkwash
stempels of een sjabloon


Een bestaand paspopje met een tricot hoesje....zo zien veel paspoppen eruit er zit dus een hoes om de body.
Meestal zit er onder die hoes een piepschuim torso.
Ik heb beide opties bewerkt in deze post.
eerst doe ik het voorbeeld met de hoes. De stof van de hoes kun je hard maken(om later te beschilderen) met stofverharder. (Pretex of paverpoll) Is dit niet voorradig kan je het ook met Gesso ( een primer) doen, deze is ook te koop bij de action.

Breng een ruime hoeveelheid primer aan op de hoes van de paspop, smeer het geheel royaal rondom uit en laat dit heel goed drogen.


Daarover heen verf je een laag verf in de gekozen kleur. Ik zelf heb hier de kleur Lei gebruikt(krijtverf) werk je  met water verdunbare verfsoorten, (dit droogt snel)... daarbij: Iets met terpetine basis vreet in de onderlaag van de paspop (piepschuim) en lost dan het piepschuim  op.Als de basiskleur droog is...kun je met patina (dit is meestal wel op terpetine basis, maar dringt niet meer door in de verflaag de paspop in) een contour laag aanbrengen rond de randen (voor een antiek effect) je kunt dit opbrengen met een wattenstaafje of een kwastje.
Na het opbrengen wrijf je de patina goed uit met een zachte doek

               

Om het geheel een extra oude verweerde look te geven, kun je met een in de krijtverf of white  wahs gedoopte spons een spikkellaagje opbrengen op de paspop. Veeg het hier en daar een beetje uit. Als het te snel opdroogt en de vlakken TE wit worden kun je gewoon met een natte doek dat extra weer weghalen, veeg net zolang tot het gewenste resultaat. ook de patina kun je nog extra aanbrengen...als je dat te weinig hebt gedaan.


Met een leuke stempel werk je het extra leuk af.

Tweede optie...

Deze is zonder hoes, dus de laag komt direct over het piepschuim heen. Wederom met een primer voorbewerken, dus b.v. met Gesso.... Daarna maak  ik met een spijker extra diepe groeven in de onderkant en bovenkant van de paspop, dat gaat erg gemakkelijk in  piepschuim.smeer dan lekker met chocoladepaste de paspop in...hahahhaha...grapje natuurlijk....het is patina. vooral in de groeven extra smeren....met een doek

Als je over een witte primer, patine wrijft krijg je deze tint. in de groeven laat je de patina extra zitten..dat geeft een leuk "'oud"accent.
Wanneer je een stugge primer hebt kun je daarna ook voor de zekerheid eerst nog een laag witte acrylverf aanbrengen.

Met oude (het liefst verroeste) kopspijkers die je in de boven en onderkant indrukt  maak je ook weer een extra "'antiek" accent.
Net als het vorige voorbeeld kun je met krijtverf of andere witte matte verf een spikkeltjes laag aanbrengen zodat het er verweerd uitziet. De paspop ziet er extra leuk uit met een stempel erop, een mooie knop bovenop en een standaardje. Die kun je eventueel zelf creeren van een oude kandelaar.
En dit is het...

resultaat!
Op dit moment ben ik bezig met twee nieuwe werkstukjes  een borststuk van piepschuim (die torso`s zijn verkrijgbaar bij hobbyzaken) ik maak het ook zo dat het een "antieke" uitstraling heeft, en een klein paspopje bekleed met jute... en stempels.
Als ik er aan toe kom, komt het dit weekend op het blog.

Verder wens ik iedereen die dit leest een heeeeeeeeeeeeel   fijn en goed weekend toe,

                                  heel veel liefs,

                                                                 Nelleke